Здраве

Варненец протестира с кебапчета срещу здравната система

Варненец протестира с кебапчета срещу здравната системаhttp://novanews.bg

Болница поискала от Ростислав Стоянов да плати такса “луксозни условия”

Варненец реши да изрази недоволството си срещу здравната система по нестандартен начин. Той организира символичен протест с кебапчета и игра на белот.  

Историята на Ростислав Стоянов започва по обичайния начин – преглед при специалист-ортопед, който го насочва за операция на ръката. Предложение за операция в конкретна частна болница. Постъпва в нея, настаняват го в стая, после го викат за оформяне на документите.

“Подписах няколко документа за нормалните такси от 5,80 лева и документ, че съм съгласен за упойка. Последният документ, който ми се даде, беше за такса 50 лева. Попитах каква  е тази такса, те ми казаха – такса „самофинансиране”, разказва мъжът. 

Отказва да я внесе и напуска болницата, защото операцията е платена по Здравна каса. Връща се по-късно в болницата и иска обезщетение от 250 лева за изгубеното време. От болницата са категорични – нямат вина, за да плащат обезщетение. Казват, че настанили Ростислав в стая преди оформянето на документите за негово удобство. А и в приемната имало информация за дължимата такса.  

“В сайта на болницата не е качена тази такса. Там са качени задължителните неща, които трябва да фигурират в един сайт”, коментира доц. Петко Маринов, представител на болницата. 

Според него няма нищо нередно в болницата да искат такса от пациентите към иначе плащано от касата лечение.

От Здравната каса обаче са категорични – болница, която има договор за лечение по клинични пътеки с тях, не може да връща пациенти с мотива, че не искат да платят такса за немедицински услуги.

Репортер: Искра Урумова


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *