fbpx

Следвай ни в

Депутатите приеха актуализацията на бюджета

Събота, 11 Септември 2021 08:26 България Източник:  13

Депутатите приеха актуализацията на бюджета. Спор предизвика настояването за намаляване държавната субсидия за партиите от 8 лева на един лев.

По-рано депутатите приеха одобрените от ресорната комисия промени за увеличаване на приходната с 2 милиарда и 500 милиона лева, а разходната част - с 2 милиарда и 300 милиона лева.
Акцент в предложения за обсъждане актуализиран бюджет са мерки в подкрепа на заетостта и бизнеса. За първи път са отделени и средства за компенсиране на загубите на авиопревозвачите, помислено е и за туроператорите - разпределени бяха 60 милиона лева за туристическия сектор, като 6 милиона ще отидат за туроператори като обезщетение за нереализирани пътувания.

Ще бъдат раздадени допълнителни възнаграждения за служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда.

6 милиона ще получат и хората, които на практика ще трябва да работят по време на кризата, свързана с разпространението на коронавируса.

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да получи над 16 милиона лева за изплащане на дължимите суми в изпълнение на съдебни решения.

За здравеопазване са предвидени 225 милиона лева, в които са вкарани и допълнителни средства за лекарството "Ремдесивир".

Депутатите са калкулирали допълнителни средства, ако се наложи армията охранява границата. Депутатите разрешиха и допълнителни средства за закупуване на дрон за наблюдение на браздата. Така общо 60 млн. лева получиха ведомствата, които отговарят за контрола на мигрантския натиск .

Министерството на отбраната получава до края на годината допълнително 20 милиона лева, МВР - 37 милиона, Държавната агенция за бежанците - почти 700 хиляди лева.

Допълнително бяха отпуснати 23 милиона лева в бюджетите на образователните институции. Беше гласуван до момента и трансферът към общините за местни дейности от 100 милиона лева.