fbpx

Следвай ни в

Министърът обяснява на депутати защо МОН иска по-дълга учебна година

Четвъртък, 12 Май 2022 06:21 България Източник:  295

Предложението на Министерството на образованието за изтегляне на първия учебен ден от 15 на 7 септември има за цел да осигури повече дни за ваканция на учениците. Това обясни ресорният министър Николай Денков пред депутатите от парламентарната просветна комисия.

Министърът на образованието обясни пред депутатите защо просветното министерство предлага първият учебен ден да бъде изместен от 15 на 7 септември:

"Има за цел да осигурим 5 допълнителни дни, от които част ще отидат, може би, за ноемврийска ваканция, няколко дни ще отидат за междусрочна ваканция".

Предложението на просветното министерство учениците от 1-ви до 6-ти клас да учат 2 седмици повече в края на втория учебен срок е във връзка с това, че тяхната учебна година е по-кратка:

"Тези две допълнителни седмици искаме да ги използваме за по-разчупените методи за преподаване и за допълнително време за упражняване или на материала, или чрез проектно обучение, или чрез обучения сред природата".

Към момента все още не е взето решение нито за по-ранен старт на учебната година, нито за удължаването ѝ с 2 седмици за учениците от 1-ви до 6-ти клас.