fbpx

Следвай ни в

Бизнес

Понеделник, 16 Май 2022 15:39 19

Прогнозата на Министерството на земеделието е за 25% увеличение на цената на хляба до края на годината. Това обяви при откриването на форум за земеделска техника край Стара Загора ресорният министър Иван Иванов.

Понеделник, 16 Май 2022 15:07 15

Правителството предлага компенсации за месеците май и юни на високи цени на електроенергия - 80% от повишението на цената на електроенергията над сумата от 200 лв.

Относно природния газ кабинетът планира пълния размер на компенсацията от април плюс 100% от повишението на цената за май. Това стана ясно на брифинг на управляващите след срещата им с работодателски и синдикални организации.

Схемата, която е договорена на днешната среща с бизнеса, се различава от тази, която анонсира снощи премиерът Кирил Петков, защото става въпрос за цена на тока, която ще се компенсира над 200 лв. и с 80% от държавата. А това, което бе обявено, бе 225 към 85%.

"Досега беше 185,59 и се повишава на 200 лева. Начинът на изплащане на компенсацията - 80 процента от ръста над 200 лева без таван се изплаща директно като компенсация към бизнеса, 20 процента над тази цифра се изплаща към бизнеса. За газ традиционната структура е цялото повишение на цената април спрямо май плюс цялата компенсация за април, тоест цената за месец май няма да е по-висока в крайна сметка от тази за месец април", заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

Държавата предлага за юли и по-нататък дългосрочни мерки и по-скоро автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес заради високите цени на електроенергията. Това ще стане и чрез законодателни промени.

От изказванията на бизнеса не стана ясно дали те ще отменят насрочения за 18 май протест. Но стана ясно, че този следобед те ще се видят с представители на превозвачите, които също са заявили мащабен протест на 18 май.

"Мерките, които правителството обеща да продължат за месеците май и юни с изричната уговорка, че ще имаме дългосрочно трайно и устойчиво решение от 1 юли насетне, ние можем да успокоим всички български предприемачи, всички работещи хора в България", каза председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

В рамките на днешния разговор са обсъждани и доставките на втечнен газ от САЩ, както и на азерския газ, който от 1 юли трябва да потече в пълен обем към страната ни.

Премиерът Кирил Петков обяви:

"Фактът, че азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога се завършва гръцката връзка, което беше огромен успех и доказа, че реално отказът ни от тези количества бил липса на желание за преговори или нещо друго, но не е било от това, че е нямало капацитет този газ да бъде вкаран".

Събота, 14 Май 2022 09:20 12

Природният газ през този месец ще е с 14 процента по-скъп в сравнение с април и един мегаватчас ще струва 162 лева и 16 стотинки без такси и налози. Решението на регулатора е окончателно и влиза в сила със задна дата от 1 май.

Петък, 13 Май 2022 08:14 14

Комисията за енергийно и водно регулиране очаква да получи днес окончателното заявление на обществения доставчик „Булгаргаз” с актуални данни за ценообразуващите елементи на природния газ за месец май.

Четвъртък, 12 Май 2022 06:15 9

"Булгаргаз" оповести прогнозата си за месец юли, според която природният газ трябва да поевтинее с около 50 стотинки за мегаватчас спрямо цените за миналия месец.

Вторник, 10 Май 2022 09:16 18

Пазарът на акции на Уолстрийт отбеляза нов силен спад в началото на седмицата, тъй като инвеститорите се притесняват от заплахи за стагфлация (слаб икономически растеж при солиден инфлационен ръст).

Неделя, 08 Май 2022 11:30 22

Скок на цената на водата предвиждат бизнес плановете на водните дружества в страната. Сред причините са нарасналите разходи за електроенергия и материали.

Събота, 07 Май 2022 08:40 27

От 5 май изтеглянето и актуализирането на съществуващи платени приложения в Google Play е забранено в Русия. Това се казва в изявление на компанията.

Сряда, 04 Май 2022 08:33 34

С пристигането на първите туристи в курорта "Слънчев бряг" хотелиери ще започнат да освобождават базите от настанените украински граждани. В същото време част от бежанците са готови да останат там, като работници.

Вторник, 03 Май 2022 09:13 23

Войната в Украйна не се отразява върху жилищното кредитиране у нас. Данните на Централната банка за март показват отново ръстове в кредитирането и незначителни промени в условията по кредитите.