fbpx

Следвай ни в

Повече отворени въпроси на матурите

Събота, 14 Май 2022 09:07 Образование Източник:  41

Постепенно от матурите ще отпадне всичко, свързано със зазубряне и учениците ще трябва да могат да защитават аргументирано собствени тези и да изразяват мислите си, заяви във Варна министърът на образованието Николай Денков, цитиран от БТА.

Той уточни, че тази година организацията на държавните зрелостни изпити ще бъде много сложна, тъй като с промените в законодателството броят им е много по-голям в сравнение с предходните години.

Министърът припомни, че е разговарял с лидерите на двете основни браншови организации на превозвачите и те са поели ангажимент да не пречат на движението преди 9 часа на 18 май, когато е изпитът по български език и литература. Той изрази притеснение, че от страна на работещите в градския транспорт в София има индикации, че няма да се съобразят, че на този ден се решава бъдещето на децата и са готови да протестират от 8 часа сутринта. Изпитът започва в 8:30 и призовавам преди този час да не се пречи на нормалното движение, каза Денков.

Министърът допълни, че най-спешната задача за ведомството в момента е да осигури възможности за грижа за децата на украинските бежанци след 1 юни. По думите му, в зависимост от това къде ще бъдат настанени хората и тяхната концентрация, се обмисля да заработят дневни центрове. Идеята е в тях децата да получават здравна грижа и обучение, включително с помощта на украински учители, обясни Денков. Той допълни, че в центровете децата ще имат възможност да учат и български език, което да позволи на 15 септември да се включат в образователната система.